Vad det handlar om

Det finns finns många erbjudanden om att förstå sig på livet och meningen med alltihop. Den kristna tron erbjuder ett radikalt annorlunda perspektiv. Det handlar inte om att tänka rätt, ha kontroll på alla känslor och att ta sig i kragen och vara bäst. Det handlar inte om att vara klokast, att ha alla svar och det handlar definitivt inte om att kämpa sig till ett perfekt liv.

Den kristna tron är ett erbjudande som funnits genom alla tider och som fortfarande är ett erbjudande till dig. Det handlar om att bli älskad och att älska.

Vi kan se på vårt liv eller vårt levande på olika sätt. Som en tävling där vi ska samla poäng och beroende på vilken subkultur vi tillhör så ger olika saker poäng. Det kan handla om utseende, rikedom, makt, kunskap, saker, meriter, moral osv. I det systemet behöver jag gynna mig själv och ska jag gynna andra så är det för att det indirekt gynnar mig själv. Jag sträcker inte ut min hand till någon om det inte stärker mig. I ett sådant system är konkurrens och tävling viktigt. Drar vi det till sin spets finns rädslan under alltihop som drivkraft.

De flesta av oss är noga med att man duger som man är. Ändå drar modemagasin, husbilder, instagramfoton och facebookinlägg igång det där hos oss. Vi duger ännu bättre om vi gör och äger ännu mer. Eller ser ännu bättre ut. Det gör något med oss och våra relationer när vi är inställda på tävling och konkurrens. Andra människor känner av det. Även om vi inte riktigt kan sätta ord på det, så vet vi att det är viktigt att duga och att till varje pris undvika att inte hålla måttet. I det här systemet finns rädsla, avundsjuka och missunnsamhet.

Gud ger oss ett helt annat erbjudande som handlar om att älska. Den kristna tron handlar inte om teorier eller om sanningar, utan om relation. Han som har skapat himmel och jord, galaxer och kvarkar, sten och pulserande människohjärtan, han som fanns före tiden och kommer att finnas i evighet, han som ville ditt liv och ville din frihet: han vill leva tillsammans med dig. Vårt uppdrag är att älskas och att älska. I en sådan miljö är tilliten en underliggande drivkraft. Andra människor är inte medel för något vi vill uppnå. Andra människor är människor möjliga att älska. Och bli älskade av. 

Gud är inte någon vi måste vara perfekt inför eller som bara finns till för vårt välmående. Han längtar efter ditt hjärtas kärlek. Han längtar efter att ge dig all kärlek han har.