En andakt med ande, själ och kropp

Välkommen till andakt. Texten nedan är anpassad för att använda i grupp. Ljudfilen är anpassad för egen andakt. Ljudfilerna på denna sida finns också på Spotify och där poddar finns.

Under den här andakten ska vi möta oss själva och Gud och varandra med hjälp av kroppen. Vi står upp tillsammans och blundar. Du är inbjuden att vara med, men om du vill kan du sitta på din stol och bara lyssna. Våra kroppar är lite olika, ser olika ut och klarar olika saker. Känn dig fri att anpassa övningarna så att det fungerar för dig. Var och en här inne är en underbar Guds skapelse. 

Gud längtar efter att vara tillsammans med dig. Vi börjar i ett bibelord som bjuder dig ut i Guds frihet och närhet. 

Hör, min vän kommer! Där står han vid vår gavel, spanar genom fönstret, tittar in genom gallret. Min vän säger till mig: Kom, min älskade, min vackra, kom ut! Vintern är över, regntiden är förbi. Marken täcks av blommor och sångens tid är inne. Kom, min älskade, min vackra, kom ut! Låt mig se dig, låt mig höra din röst! Din röst är ljuv, din gestalt så skön. Höga Visan 2:8-14

Vi står upp inför Gud. Vi rör på fötterna. Fötterna som bär oss dag efter dag. Ibland går det lätt, ibland klagar de, men de finns där med oss. Känn in golvet under dig med hjälp av fötterna, skapa kontakt. Vicka lite åt sidorna. Gunga fram och tillbaka och känn hur golvet under dig bär dig. 

Du är buren.

Han ställde mig på fast mark, mina steg gjorde han trygga. Ps 40:3

Lägg ena handen på magen och den andra ovanpå. Du kan låta händerna vila så eller så gör du långsamma cirklar över magen. Magen som tar fram näringen i det vi äter och förser vår kropp med det den behöver, renar från gifter, bidrar med livsviktiga hormoner. Magen som kan vara så full av känslor så det bubblar över. Ibland så att det känns så gott. Och ibland så svårt. 

Mitt i allt är du känd. Och så älskad.

Du skapade mina inälvor, du vävde mig i moderlivet. Jag tackar dig för dina mäktiga under, förunderligt är allt du gör. Du kände mig alltigenom, min kropp var inte osynliga för dig, när jag formades i det fördolda, när jag flätades samman i jordens djup. Du såg mig innan jag föddes, i din bok var de redan skrivna, de dagar som hade formats innan någon av dem hade grytt. Ps 139:13‭-‬16

Låt armarna hänga utmed sidorna, skaka loss axlarna, dra upp axlarna till öronen och släpp. Upprepa några gånger i långsamt tempo och känn hur axlarna åker ner. Axlarna åker upp på oss. När vi tar i lite extra. När det blir lite för mycket. 

Gud kan göra vad som helst. Människor kan inte det

”Här är Herrens ord: Varken genom styrka eller makt, utan genom min Ande, säger Herren Sebaot. Sakarja 4:6

Andas in och känn hur lungorna fylls med luft. Andas ut. Du andas ut överskottet av koldioxid som kroppen behöver göra sig av med och andas in frisk luft, fylld med syre som din kropp behöver. 
Vi andas ut allt som tynger oss och andas in hans kraft. 
Vi andas ut skuld och skam och andas in hans nåd. 
Vi andas ut all vår oro och andas in hans frid. 
Vi andas ut och vi andas in. 

Ta emot Andens fullhet.

Berusa er inte med vin, utan låt er uppfyllas av ande Ef 5:18

Till sist kommer vi till våra händer och till det främsta budet av alla:

” Du ska älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och av hela din själ och av hela din kraft  och av hela ditt förstånd, och din nästa som dig själv.” Luk 10:27

Låt dina händer visa kärleken till Gud som det känns naturligt för dig, sträck händerna emot honom eller lägg dem på ditt hjärta eller knäpp dina händer. 

Vi älskar dig Gud av hela vårt hjärta. Vi älskar dig Gud av hela vår själ. Vi älskar dig Gud av hela vår kraft. Vi älskar dig Gud av hela vårt förstånd. Vi älskar dig Gud.

Vi får också rikta kärleken mot oss själva och tackar Gud för hur fint han har gjort oss. Låt dina händer röra vid kroppens olika delar eller hålla om dig i tacksamhet. Kanske lägger du handen på en del som behöver särskild omsorg. 

Så öppnar vi ögonen och så sträcker vi våra händer till varandra, en i taget. Du kan önska den du möter Guds välsignelse på det sätt du känner dig bekväm. Om du är ensam kan du nämna någon eller några personer inför Gud och be om välsignelse för dem.

När vi är färdiga avslutar vi med att be tillsammans.